torsdag den 22. august 2013

Hjemmelavet Ketchup

Jeg har længe gået og drømt om at lave hjemmelavet ketchup - lige siden jeg læste om det for første gang på Bloggen: Min Paleoverden.

Selvom jeg har prøvet at følge paleo-principperne faktisk siden Januar i år, har det været meget on and off, og tit med lette løsninger. Og let's face it: Det er lettere at købe en flaske ketchup end at lave det selv. Det samme gælder mayonnaise, remoulade og en masse andre dressinger - og alle mulige andre nemme madløsninger.
Dette vil jeg fremover prøve at sætte en stopper for. 
Jeg har ført lavet hjemmerørt mayo, og det er simpelthen så super nemt. Specielt når man har en røremaskine som jeg jo har :-) Der praktisk talt gør alt arbejdet for én.
Helt ærligt, så bliver det helt vildt hårdt at stoppe med alle de nemme løsninger, men jeg har læst en masse tankevækkende bøger her på det seneste (noget jeg vil blogge om senere) der har været med til at overbevise mig om at det vil være bedre for min krop i det lange løb. Og jeg elsker jo desuden at stå i køkkenet, så på den led gør det ikke så meget at jeg skal bruge lidt længere tid derude ;)

Men nu til den hjemmelave ketchup:

Jeg brugte:
En bakke (500g) cherrytomater, skåret i kvarte
1 løg i tern
1 æble i tern
Et skvæt citronsaft
1 spsk palmesukker
½ tsk himalaya salt
1/4 tsk stødte nelliker
1/4 tsk stødt allehånde
Et drys sellerisalt
Et drys muskatnød
En gammel ketchupflaske til at hælde den færdige ketchup på.

Fremgangs måden er ligeledes ganske simpel:
Kom løg i en varm gryde med en klat ghee (klaret smør). Når de er varmet igennem tilsættes tomaterne og æblet. Rør rundt i gryden til det er godt varmet igennem. Så tilsatte jeg krydderierne og sukkeret, og rørte rundt indtil sukkeret vat opløst. Herefter fik det lov til at stå og lumre under låg i cirka 20 minutter. 
Da æbler og tomater var kogt godt ud, tog jeg gryden af varmen og gav det en tur med stavblenderen. Jeg kan godt lide en lidt grov ketchup, så jeg blendede det ikke helt fint.
Herefter kom det tilbage over varmen, hvor det fik lov til at stå og koge ind. Smagen intensiveres og  ketchuppen bliver tykkere. Her var jeg dog nødt til at have et låg liggende skævt over gryden: Sådan at dampen kunne komme op, med den spruttende tomat kunne ikke kommer op :-)
Her fik den så lov til at stå i ca 20 minutter og koge ind til lækker tyk ketchup. Da den havde den ønskede konsistens, tog jeg den af varmen og lod den køle ned, indtil jeg kunne hælde den på glas og sætte den i køleskabet.

Bum, lækker, hjemmelavet ketchup, der smager så englene synger ;)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar